Pomeranianların Sağlığı İçin Alınması Gereken Önlemler
Köpeğinizin eve gelmesi ile birlikte geçireceğiniz ilk hafta ikiniz içinde her ne kadar keyifli ve eğlenceli olacaksa da aynı zamanda birbirinize alışacağınız bu süreçte bir takım sinir bozucu durumlar ile de karşılaşabilirsiniz. Bu tip durumların önüne geçmek ve hazırlıklı olmak adına köpeğinizin ve sizin sağlığınız için almanız gereken önlemleri, sağlık rutinlerini ve dış etkenli çevresel faktörlerden bahsederek bu konulara kısa kısa değineceğiz.
1. İyi bir Veteriner Bulun
Köpeğin ilk veteriner ziyaretinin keyifli bir deneyim olması önemlidir. Böylece köpeğiniz, yavruluk döneminde rutin kontrolleri ve olası hastalık tedavisinde veterinere gitmeyi bir gezinti olarak nitelendirir ve zorluk çıkarmaz. Bunun gerçekleşmesi sadece köpeğinizi buna hazırlamanız ile mümkün değil. Seçeceğiniz veterineri iyi araştırmalı hatta önceden ziyaret ederek gelen hayvanlara nasıl davrandığını kendiniz tecrübe etmelisiniz. Veteriner seçerken genellikle insanlar oturdukları mahallenin yakınındaki veterinerleri tercih eder. Bu araştırmalarınızda konu hakkında tecrübeli köpek sahiplerinde yardım alabilirsiniz. Örneğin evinizin çevresinde ya da yakınında köpek gezdiren birine gittiği veterineri ve memnuniyet derecesini sorarak ilk ağızdan kesin bir bilgiye ulaşabilirsiniz.
2. Periyodik Kontrollerini Aksatmayın
Köpeğinizin yavruluk döneminde mecburi aşılarını zamanında yaptırmaya özen gösterin. Yetişkin köpekleri yılda bir, yaşlıları yılda iki kez genel kontrolden geçirin. Veteriner kontrolleriniz sonrasında veterinerden aldığınız sonuçlar ve görüşler için bir dosya oluşturun ve muhafaza edin. Periyodik kontroller olası hastalıkların başında fark edilip kısa bir tedavi süreci ile hızlı ve kolay bir şekilde atlatılmasını sağlar.
3. Dişler Köpeklerin Herşeyidir Unutmayın
Köpeğinizin dişlerini sağlıklı tutmak için yapmanız gereken birkaç şey var. Bu yöntemlerden sadece birini takip etmek belli bir dereceye kadar yardımcı olurken, birden fazla (yani fırçalama ve çiğneme) takibi, en iyi bakım için mümkün olan tüm adımları atmanızı ve çürüme ve enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olmanızı sağlayacaktır.
Köpeklerinizin Dişlerini Fırçalayın
Uygun boyutta bir köpek diş fırçası ve etkili bir köpek diş macunu ile fırçalamak, evdeki diş bakımının önemli bir parçasıdır.
Macun - İçindeki florür nedeniyle köpeklere zehirli olabileceğinden, asla kendi kullandığınz türde bir macunu kullanmayın. Ayrıca, insanlar için üretilen diş macunu köpükleri, boğulmaya neden olabilir. Köpek diş macunu florür ve herhangi bir köpürme maddesi içermemelidir. Köpekler diş macunlarını genelde yutarlar, bu yüzden iyi bir marka alırsanız, yutulması durumunda güvenli olacaktır.
4. Beslenmesi Konusunda Planlı ve Seçici Olun
Pomeranian’ınızı doğru miktarlarla kaliteli, vitamin ve mineral değeri yüksek, sağlıklı kuru mamalar ve yiyecekler ile besleyin.
Yeni yavrular - İlk ay yavrunuzun mama kabını sürekli taze mama ile dolu tutarak serbest beslemeniz önerilir. Bunun nedeni, genç yavrularda kan şekerinin hızla düşebilmesinin ve diğer bir sebebi de yavrular mama yemeye yeni alışırken öğünlerde sadece o anlık ihtiyacı olan kadar mama yediğinden yetişkin bir köpek gibi verilen tüm mamayı yemez. Bu durumda açlık çekebilir. Ev eşyalarını daha sık kemirebilir. Bu yetersiz beslenme de gelişimine olumsuz yönde etkisi olur.
Yavru köpekler mama kabından beslenmeye yeni adapte olduğundan ara ara mama kabının evin hangi noktasında olduğunu hatırlatmak gerekir. Köpeğinizin sağlığı ve gelişimi için mama kabını gün içinde yenileyin. Bayat mama yavru köpeğin hem sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.
Yavrunuzun gelişim döneminde mamalara takviye olarak gelişimi ve tüy yapısı için vitaminler ve güçlendiriciler kullanın.
5. Öğün Planlaması Yapın
Yavrular 3 aydan 12 aya kadar Yavru köpeklerin öğün sayısı genel olarak 3’tür. Yavru 3. Ayını tamamladıktan sonra mama kabından beslenmeye alışacağından yavaş yavaş öğünlerin bölünmesi de gereklidir. İlk etapta öğün sistemine yabancılık çekse de zamanla bu duruma alışacaktır.
1 yaş ve üstü - Yetişkin köpekler günde en fazla 3 öğün ile beslenir. Fakat genel olarak incelediğinde 2 öğünün yeterli olduğu görülür. 2 öğün yetersiz geldiğinde aynı miktar 3 e bölünerek verilir. Bazı köpekler için günlük tüm ihtiyacını 1 öğünde aldığı da görülür. Bu durumda veteriner kontrolü ile denenebilir.
Verilen öğünlerin dışında özellikle egzersizlerde yaptığı doğru davranışlar ya da komutlar için köpek atıştırmalıkları ile ödüllendirilebilir.
6. Egzersiz İçin Periyodik Zaman Ayırın, Atlamayın
Köpeğinizle yürüyüşlerinizi ve egzersizlerinizi ihtiyaç duyduğu zamanlarda ve doğru şekilde yapın. Yavruluk döneminde köpeğin gelişimi ruh ve beden sağlığı için egzersizleri önemlidir. Günlük ve haftalık olmak üzere belli periyotlarda yürüyüş ve egzersiz yaptırarak köpeğin ev içinde daha dengeli bir ruh yapısına sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Egzersizler köpeklerin enerjisini atarak agresif bir yapıdan kurtulmasının yanı sıra köpeğin hem gelişim hem de yetişkinlik dönemlerinde farklı problemlerin önüne geçer. Gelişim çağında olan köpeklerin sağlıklı bir şekilde omurga ve eklem yapısının güçlenmesine yardımcı olurken, yetişkin köpeklerde ise kireçlenmeler, diz kapağı problemleri ve kemik yapısı ile ilgili karşılaşılacak birçok sorunun önüne geçer.
7. Güzel Tüylerini Tarayın, Temizleyin
Pomeranian cinsi köpeklerin ilk göze çarpan yerleri tüyleri olduğundan tüy bakımı dikkate alınması gereken bir konudur. Köpeğinizin tüy sağlığı için ona haftanın belli gün ya da günlerini tarama işlemi için planlayın. Önerilen tarama haftanın en az iki kezdir. Yavruluk dönemi biten köpeğin taranması haftada en az 3’e çıkarılmalı. Bu şekilde hem mevsimsel hem de günlük tüy dökümünü minimize edersiniz. Aksi takdirde tüylerin aşırı dökülmesinin yanında tüyler koku yapmaya da başlayacaktır. Köpekler yetişkin olduklarında haftada 3 kez banyo yaptırılması önerilir. Bunu sıklaştırmak başta tüy yapısına ve farklı sorunlara yol açabilir. Tabi yürüyüşe ya da egzersize çıkardığını köpeğiniz çamur gibi kirlere maruz kalırsa sayı artırılabilir. Köpeğin tüy sağlığı için alacağınız en büyük önlemlerden biri de fırçalardır. Kalitesiz seçilecek bir fırça köpeğin tüy sağlığını tehdit eder. Bu konuda iyi markalara ya da etrafınızdaki Pomeranian cinsi bir köpeğe sahip olan insanlara güvenebilirsiniz.
8. Temel Köpek Hastalıkları Hakkında Bilgi Sahibi Olun
Pomeranianlar da sık karşılaşılan hastalıklar hakkında bilgi edinin. Hastalıkları öğrenip belirtileri gördüğünüz anda müdahale etmeniz, yavrunun gelişimini etkilemeyecek ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Oluşabilecek iç ve dış parazitler, kene, bit vb. zararlı haşerelerden köpeğiniz korumak için ilaçlamaları mutlaka yaptırın. Bu parazitlerin bir bölümü yılın belli mevsimlerinde harekete geçer. Bunların takibini yaparak önceden önleminizi alın. Alerjik hastalıklar köpeklerde bazen doğuştan bazen de sonradan karşılaşılır. Pomeranian cinsi köpekler alerjik hastalıklar konusunda hassas olduğundan yaşama alanını ona uygun şekilde dizayn etmelisiniz.
Bunlarda Aklınızda Bulunsun
1. Pomeranian köpeğinizin yemeklerini kaliteli markalardan seçin. Hem yemekler hem de atıştırmalıklar için mümkün olan en sevdiği yiyecekleri verin. Yiyecekleri vermeden önce etiketleri dikkatle okuyun.
2.Köpeğinizin ev içindeki kulanım alanlarından Kimyasal katkı maddeleri uzak tutun; Bu tip maddeler çeşitli karaciğer hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalıkla bağlantılıdır. Temas yoluyla da cilt reaksiyonlarına neden olabilir.
3. Köpeğinizi günde en az 20 dakika olmak üzere ideal olarak iki kez ideal bir yürüyüş parkurunda yürütün .
4. Evinizin köpeğinizi tarafından kullanılan bölümlerinde tüm boğulma ve çiğneme sonucu tehlike yaratacak eşyaları kaldırın. Evinizin içinden geçen kabloları kordon kapatıcı ile sarın.
5. Köpeğinizi farklı bir sebepten acilen veterinere götürdüğünüzde veterinerin köpek hakkında bilgi sahibi olması için veterinerin size verdiği tüm muayene belgeleri, röntgen sonuçları, aşı kartları gibi belgeleri saklayın.
6. Köpeğinizin boyun yaralanmalarını engellemek için tasma yerine gövdeye bağlanan göğüs tasması diğer bir adı ile koşum takımını kullanın. Bu hem köpeğinizin olası bir boyun yaralanmasını engelleyeceği gibi hem de Pomeranian köpeklerinde sık görülen soluk borusunda çökme rahatsızlığını engeller.
7. Köpeğinizle seyahat ederken araç içinde serbest dolaşmasına izin vermeyin. Hassas iskelet yapısından dolayı kolayca sakatlanabilir. Arabanızda köpeğinizin için araç koltuğu ya da seyahat çantası bulundurun.
8. Köpeğinizin hem yaz sıcaklarına hem de kışın dondurucu soğuklarına karşı gereken korunma ekipmanlarını hazır bulundurun. Küçük bir cins olduğu için bu tip mevsimsel koşullardan sık etkilenirler.